Dark Mode

Global

Transformarea publicității în Orientul Mijlociu: 2024 anul unei revoluții digitale

Recomandat de Ionuț Bouroș,
Read: 3 min
23 Feb 2024
Transformarea publicității în Orientul Mijlociu: 2024 anul unei revoluții digitale

Peisajul publicitar din Orientul Mijlociu se pregătește pentru o schimbare semnificativă în 2024, antrenat de o creștere proiectată de 6,2% și o evoluție către tehnologii digitale avansate. Avansul publicității digitale out-of-home (DOOH), al realității augmentate (AR), al realității virtuale (VR) și al inițiativelor de sustenabilitate marchează o nouă eră pentru industrie, punând bazele unor experiențe de marcă remarcabile și inovatoare.

Cu o valoare de piață estimată la 6,9 miliarde de dolari, regiunea este marcată de inovații care transformă modul în care brandurile se conectează cu consumatorii. Inițiative precum Viziunea 2030 a Arabiei Saudite și expansiunea proiectelor de imobiliare și infrastructură în EAU sunt motoarele acestei transformări, aducând în prim-plan publicitatea DOOH și tehnologiile imersive.

Ascensiunea Publicității Digitale Out-of-Home (DOOH)

Orientul Mijlociu își consolidează poziția de lider în revoluția digitală a publicității, cu o creștere estimată a pieței DOOH de 16,92 miliarde de dolari. Publicitatea interactivă, susținută de progresele în inteligența artificială, redefinește interacțiunea cu audiențele, oferind campanii mai personalizate și adaptabile. Cu toate acestea, provocările precum costurile ridicate și limitările în publicitatea din magazine rămân obstacole de depășit.

AR, VR și Televiziunea Conectată

Creșterea popularității televiziunilor conectate (CTV) și a platformelor over-the-top (OTT), cu un accent deosebit în EAU, indică o schimbare către consumul digital. AR și VR sunt așteptate să aducă o dimensiune nouă campaniilor publicitare, promițând experiențe de marcă profund imersive și creative.

Sustenabilitatea și Inovația - Direcții Cheie

Anul 2024 aduce în centrul atenției sustenabilitatea și inovația, cu accent pe tehnologiile de ultimă oră pentru soluții publicitare impactante. Publicitatea sustenabilă devine un pilon central, reflectând angajamentul regiunii către responsabilitatea socială și protecția mediului.

În concluzie, piața publicitară din Orientul Mijlociu se află la intersecția creșterii substanțiale și a adoptării tehnologiilor inovatoare. Sub îndrumarea Viziunii 2030 a Arabiei Saudite și a dinamismului EAU, industria publicitară își redefinește standardele pentru angajamentul digital, pregătind „scena” pentru un viitor în care publicitatea este nu doar eficace, dar și responsabilă și orientată către viitor.

Află mai multe informații AICI.

THE LATEST

OOH: Doar 3.3% din consumul de energie al publicității din Marea Britanie

Raportul, intitulat „Low Carbon, Low Power: O analiză a consumului de energie și a emisiilor de CO2 OOH”, evidențiază faptul că publicitatea OOH generează cea mai mică cantitate de emisii de carbon pe impresie, reprezentând doar 3.3% din consumul total de energie publicitară din Marea Britanie și numai 0.067% din consumul total de energie din țară. 

Ecranele 3D - o noua dimensiune a DOOH

Un aspect semnificativ al acestei creșteri este reprezentat de adoptarea tot mai largă a reclamelor DOOH (Digital Out-of-Home) 3D de către branduri, chiar dacă aceasta implică investiții mai mari decât varianta DOOH tradițională. Experiența oferită de aceste reclame este mai imersivă și mai memorabilă pentru privitori, crescând șansele ca mesajul să fie reținut. În plus, impactul lor este amplificat de zgomotul creat pe platformele de social media.

Dio Boacă (CEO Phoenix Media): Ce strategie făceam noi, că luam panouri pe drumul spre casă al GM-ului, al directorului de marketing sau al CFO-ului? Asta era strategia în Outdoor?!

Am rămas șocat să aud că Google + Youtube înseamnă peste 100 de milioane de euro revenue, pe România. După care vin Meta, Tik-Tok, cine mai sunt, adică tot băieții deștepți de afară, și mai iau și ăia vreo o sută și ceva de milioane. Și punct.ro-ul are 25 de milioane.