Ep. 1 Digital Outdoor. În Bucureşti sunt sub 200 de ecrane, în Londra sunt mii
Recomandat de Pagina de media,
Read: 10 min
30 Jan 2024
Paginademedia porneşte o serie de interviuri despre panourile video cu reclame din Bucureşti şi din ţară. Câte ecrane sunt? Cum stăm faţă de alte ţări? Câţi bani se cheltuie pe reclamele video stradale?
Tot ce trebuie să ştii despre ecranele video stradale, în seria Totul despre Digital Outdoor.
Ce aflăm din primul episod din dialogul cu Dio Boacă, de la Phoenix Media:
- Că în Bucureşti sunt până în 200 de panouri video. În oraşele mari, ca Londra, sunt mii de ecrane
- De ce sunt (deocamdată) atât de puţine ecrane digitale - durata de autorizare şi costurile mari sunt printre cauze
- Care sunt diferenţele dintre un ecran clasic (de hârtie) şi unul digital (care rulează reclamele video).
- Că ecranele de pe străzi sunt ca nişte monitoare uriaşe: practic, pot rula reclame dintr-un server, în timp foarte scurt de la programare (în câteva minute).
Primul episod integral, la finalul articolului. Înainte, câteva framente:
Proiectul Totul despre Digital Outdoor este realizat de Paginademedia.ro şi este susţinut de Phoenix Media.
1. Câte ecrane sunt la noi? (Încă) Puţine
Capitala are pe străzi sub 200 de ecrane. De fapt, char sub 150 de astfel de panouri. În ţară mai sunt doar câteva zeci de astfel de tipuri de afişaj.
Deşi în lumea occidentală digitalul domină străzile, piaţa din România este încă la început.
2. De ce sunt puţine panouri în România
Care sunt motivele pentru care piaţa nu e dezvoltată la noi? Două sunt cele mai importante:
1. Costurile mari are unui panou: zeci de mii de euro pentru unul singur
2. Problemele cu birocraţia: autorizarea durează luni şi chiar ani. Pentru un singur panou, de exemplu, managerul Phoenix povesteşte că a aşteptat şi doi ani şi jumătate.
3. Ce este un ecran digital? Un "monitor uriaş"
Care ar fi cea mai bună definiţie a unui ecran video digital? Este un "monitor uriaş". De ce? Pentru că "orice poate face un computer acasă, pe un ecran de birou, poate face şi acest panou de dimensiuni mult mai mari".
4. Ecranul video, faţă în faţă cu ecranul digital
Ce diferenţe sunt între panourile clasice şi cele digitale? În primul rând, evident, de tehnică: panoul clasic este de hârtie sau plastic (poliplan), cel digital este un ecran electronic.
În al doilea rând, e vorba de flexibilitate: durează mult mai mult să produci o reclamă clasică (trebuie întâi tipărită, apoi instalată fizic) decât una digitală (fişierul video ajunge pe ecranele alese de client în doar câteva minute).
5. O serie dedicată panotajului video digital. Integral, primul episod
Seria dedicată Outdoorului Digital va acoperi mai multe episoade, fiecare cu o tematică dedicată.
O dezbatere cu Dio Boacă, managerul Phoenix Media, despre ce înseamnă această piaţă în România, cu toate aspectele ei.
Primul episod Totul despre Digital Outdoor, integral
Publicitatea Digitală Out-of-Home (DOOH) trece printr-o transformare importantă — dintr-un canal destinat în principal mesajelor comerciale într-un instrument dinamic de implicare civică și serviciu public. Pe măsură ce orașele devin tot mai inteligente și mai interconectate, DOOH se dovedește a fi mai mult decât o platformă comercială. Devine o parte esențială din infrastructura urbană modernă.
Digital Out-of-Home (DOOH) advertising is entering one of its most transformative and prosperous eras, and the data clearly supports this upward trend. Fueled by rapid technological advancements and shifting market dynamics, the industry is witnessing robust growth across the board. As we move into 2025, it’s becoming increasingly evident that this year will be a pivotal moment for brands aiming to modernize and elevate their advertising strategies through DOOH.
Treci dincolo de demografie și adoptă informații comportamentale pentru a revoluționa strategia de brand. Descoperă cum înțelegerea contextului de utilizare a aplicațiilor, a vizitelor în locații și a interacțiunii bazate pe evenimente te poate ajuta să te conectezi cu publicul tău exact în momentul și locul potrivit, pentru un impact maxim.